Servicii complete de asistență rutieră și tractări auto

Recuperări din afara carosabilului și tractări autovehicule avariate grav

În activitatea noastră ne întâlnim destul de frecvent, din păcate, cu situații în care una sau mai multe autovehicule avariate vor fi tractate folosind platforme pentru recuperări din afara carosabilului. De obicei, accidentele mai grave implică ieșirea în decor sau părăsirea carosabilului, tractarea fiind mai greu de realizat. Vom încerca în continuare să descriem pe cât posibil, modul în care intervenim în astfel de situații. Vom puncta și câteva sugestii pe care conducătorii auto ar trebui să le ia în considerare pentru a diminua riscurile de producere a accidentelor.

Statisticile publicate de autorități cu privire la numărul accidentelor grave ne situează în fiecare an destul de nefavorabil. Fiind zilnic subiectul știrilor cu care ne-am obișnuit în ultimii ani, cifrele nu sunt luate în serios de către participanții la trafic. Totuși, vorbim de aproximativ 8000 de accidente pe an, în urma cărora numărul persoanele decedate a fost de aproape 2000 în 2016 sau chiar mai mult în 2012. Puteți vedea articolul publicat de Poliția Română pe site-ul oficial aici.

Recuperari din afara carosabilului

Cei mai mulți șoferi cu un minimum de experiență cunosc regulile și le respectă, totuși anumiți factori sunt trecuți cu vederea mai ales în perioadele aglomerate. Nu de puține ori, traficul aglomerat și pierderea răbdării pot duce la executarea de manevre periculoase. Cele mai multe accidente au loc în perioada concediilor și a sărbătorilor. Deși am fi tentați să credem că numărul accidentelor poate fi mai mare în condiții de drum acoperit cu zăpadă sau în condiții de vreme nefavorabilă, cifrele publicate de către Institutul Naţional de Statistică spun altceva. Mai exact, cele mai multe accidente din 2019, au avut loc în lunile august, iulie și septembrie. Cele mai multe s-au petrecut în interiorul localităților și în condiții de carosabil uscat. Ne întrebăm în acest caz, care sunt cauzele producerii de accidente grave și ieșirile în afara carosabilului. Cele mai întâlnite dar nu neapărat în această ordine, sunt viteza excesivă sau neadaptată drumului respectiv, depășirea neregulamentară, executarea întoarcerilor sau schimbarea direcției de mers fără asigurare temeinică. Aparent neînsemnată pentru unii șoferi dar extrem de periculoasă, poate fi distragerea atenției pentru perioade scurte de timp dar în mod repetat. Exemplele cele mai banale pot fi telefoanele, navigatoarele sau alte dispozitive aflate sau nu în dotarea mașinii. Mâncatul la volan, pozițiile de condus neadecvate etc. Desigur, factorii amintiți pot genera o situație gravă în combinație cu lipsa de experiență, consumul de alcool sau substanțe interzise la volan. Deoarece pagubele pot fi însemnate iar în unele cazuri pot apărea chiar pierderi de vieți omenești, recomandăm și cu această ocazie conducătorilor auto să pună pe primul plan siguranța și conduita preventivă.

 

Privind lucrurile strict din punctul nostru de vedere, ca prestatori de servicii de asistență rutieră și tractări auto, putem spune că autovehiculele avariate grav sunt mai greu de tractat. În afară de costurile suplimentare ce pot apărea, timpul alocat unei recuperări din afara carosabilului poate fi mai mare. Despre tractarea de autovehicule avariate am vorbit în acest articol dedicat.

Pentru recuperări din afara carosabilului dificile sau albii de râu, folosim platforme dedicate situațiilor de acest gen. Încă de la telefon, operatorii noștri vor solicita cât mai multe informații cu privire la starea autovehiculelor implicate. De asemenea, vom avea nevoie de o descriere cât mai exactă a locului în care se dorește intervenția. În funcție de informațiile pe care le primim, putem aloca o platformă cu dimensiuni si accesorii potrivite. De numărul de roți avariate și de cât de grave sunt avariile în general, depinde recuperarea autovehiculului în condiții optime. Astfel, putem propune o variantă de recuperare adaptată situației și fără a agrava sau aduce alte avarii autovehiculului. Pentru recuperările din afara carosabilului sau din albii de râu, folosim platforme dotate cu trolii mai puternice, scripeți și acolo unde este necesar, camion 4x4 dotat cu macara. De asemenea, pentru intervențiile în albii de râu, operatorii noștri sunt dotați cu echipamente de protecție adecvate.

Recuperari din afara carosabilului

Cu toate că recuperările din afara carosabilului sunt mereu finalizate cu succes, recomandăm câteva principii de conducere preventivă conducătorilor auto. Cu riscul de a ne repeta, evitați pe cât posibil :

Conducerea cu viteză excesiva sau neadaptată condițiilor de drum. Dacă parcurgeți un drum pe care nu-l cunoașteți sau vizibilitatea este redusă, păstrati o viteză de deplasare potrivită evitării oricărui obstacol în timp util. Evitați sau reduceți la minim interacțiunea cu elemente ce vă pot distrage atenția chiar și pentru foarte puțin timp: camere de bord, telefoane, conversații etc. Păstrați distanța față de mașina din față astfel încât frânarea in caz de urgență să se poată efectua corespunzător. Evitați depășirile periculoase și în zone fără vizibilitate. Adoptați un comportament civilizat și evitați șicanările de orice fel. Când aveți de parcurs un drum mai lung, luați în calcul pauzele pentru odihnă. Se recomandă o pauză de 15 min la fiecare două ore de condus.

Pentru situațiile în care ați suferit un accident și mașina a părăsit carosabilul, avem de asemenea câteva sugestii pe care le puteți urma. Rămâneți calm și evaluați avariile cât mai corect. Aprindeți lămpile de avarie și marcați zona în care vă aflați cu triunghiul reflectorizant. Cereți ajutorul celorlalți participanți la trafic și anunțați cel mai apropiat post de poliție dacă situația o impune. Dacă accidentul s-a produs pe timp de noapte și locul în care vă aflați este greu accesibil, încercați recuperarea autovehiculului a doua zi. Veți reduce astfel din dificultatea intervenției și riscul de a provoca avarii suplimentare va fi minim.